Carme Forcadell i els bolígrafs personalitzats

Índex de continguts:

L’entrevista de Xavi Bundó a Carme Forcadell

Al llarg de la vida professional, no he pogut evitar detectar elements relacionats amb la meva feina. Quan treballava per a una empresa d’accessibilitat, no podia deixar de veure plataformes salvaescales per tot arreu del mobiliari urbà (encara m’hi fixo!).

Això mateix em va passar dissabte passat però amb els bolígrafs personalitzats.

Estava escoltant a la ràdio el “Via Lliure” (RAC1) de Xavi Bundó.

Es tractava d’una entrevista a Carme Forcadell, enregistrada a la presó de Mas d’Enric. En aquesta, es parlava de la vida a la presó, de l’actualitat política i també sobre feminisme.

Em va cridar l’atenció el final de l’entrevista, descrita per Bundó de la següent manera:

Quan passen els minuts estipulats, la funcionària que ens ha acompanyat al locutori pica al vidre i ens recorda que hem d’acabar. Forcadell treu de l’estoig un boli lila. Me l’ensenya i em diu que me’l vol donar. Que li donarà a la funcionària al càrrec de les portes, perquè me’l faci arribar. Ens acomiadem de nou tocant al vidre del locutori. Surto de les portes blindades. Em donen el bolígraf. Efectivament és lila i du la seva cara impresa a la pestanya. Al costat les paraules FREE i més petit una frase inscrita: “Escrivim el futur amb tinta lila”.

El bolígraf lila de Carme Forcadell

Desconeixia la història del bolígraf lila de Carme Forcadell així que vaig buscar per internet per informar-me’n.

Vaig descobrir la feina que havia estat fent la presidenta del Parlament a dins de la presó. Una feina reivindicant els drets de les internes i de les dones en general.

De com sempre ha escrit les cartes amb l’exterior (fa més de 700 dies que està empresonada) amb tinta lila.

I de com Forcadell va decidir repartir bolígrafs liles com a símbol d’empoderament femení. 

Per la feina estic acostumat a utilitzar bolígrafs personalitzats com a eina promocional.

L’ús habitual acostuma a ser comercial.

Em va agradar molt, doncs, veure un exemple molt clar de com es pot utilitzar com a representació d’una idea. Un petit objecte físic d’ús quotidià pot portar a darrere un missatge sòlid.

El bolígraf lila és un símbol per recordar el treball de Forcadell des de la presó en perspectiva feminista.

Bolígraf personalitzat de la marca Pigra

Arran d’escriure aquest article del blog, he buscat fotografies del bolígraf i per (de)formació professional, no puc evitar fixar-me en la part més tècnica d’aquest.

Concretament m’ha fet gràcia veure que són de la marca italiana Pigra, que és la filial de la marca de bolígrafs Suïssos Prodir. Són bolígrafs de molt bona qualitat i concretament estan fets amb les restes de plàstic de la fabricació dels bolígrafs Prodir.

A més, en ser bolígrafs personalitzats de qualitat implica que tenen una vida útil més llarga i per tant, un malbaratament de matèria prima menor. 

Són bolis als quals s’ha buscat que siguin sostenibles.

Desconec si entre els motius de fer-ho amb aquesta marca hi havia el component ecològic. Però m’alegra veure que a més d’un missatge important, la realització ha anat associada a una bona política de sostenibilitat.

A més, la personalització no s’ha limitat al color exterior i al missatge imprès, sinó que s’ha utilitzat la tinta del bolígraf de color lila donant peu al #futurentintalila.

Si t'ha agradat l'article, pots compartir-lo